Vind je vrijmoedig spreken over seks een boeiend onderwerp en wil je meer weten? Hier delen wij onze tips.

‘Want’ door Gillian Anderson
In Want (verlangen) verzamelt Gillian Anderson anonieme verhalen van vrouwen over hun ideeën en gedachten over seks. Van fantasieën en frustraties tot bdsm en polyamorie. Samen vormen ze een uitgebreid portret van seksualiteit in de 21e eeuw. Het resultaat is een essentiële en onthullende verkenning van niet alleen de verlangens van een vrouw, maar ook wat het betekent om – vandaag de dag –vrouw te zijn. Na het lezen van de feministische klassieker uit 1973, My Secret Garden van Nancy Friday, vroeg Anderson zich af hoe vrouwen anno nu over seks denken als ze hun gedachten de vrije loop kunnen laten. Duizenden vrouwen reageerden op haar oproep om anoniem een brief in te sturen. Dat is deze collectie geworden. Haar eigen brief zit er ook bij. Waar verlang je naar, als niemand kijkt? Waar verlang je naar, als de lichten uit zijn? Waar verlang je naar, als je anoniem kunt zijn?

Sexual Healing
Elsbeth Fraanje maakte de documentaire Sexual Healing. Het is een film over de zoektocht naar intimiteit en seks voor iemand die leeft met een beperking. In NOS Met het Oog op Morgen waren hoofdpersoon Evelien Spreitzer en Elsbeth Fraanje te gast om te vertellen hoe het was om de documentaire te maken. BNNVARA brengt ‘2Doc: Sexual Healing’: Een zoektocht naar intimiteit
Call me by your name (film, 2017)
Deze film vertelt het verhaal van twee jongemannen die een zomer met elkaar doorbrengen. Het vertelt over seks, verliefdheid en volwassen worden.
Het gesprek tussen vader en zoon op het einde is voor mij een prachtig voorbeeld van vrijmoedig spreken over seks. Het gaat over moedig vrijen, vrij zijn om je uit te kunnen spreken en de moed hebben om dit te doen. Vrij zijn om te worden wie je bent en de moed te hebben om het verlies te nemen. Moedig kwetsbaar zijn, wetende dat je door de pijn heen moet. Zoals Butler in veel meer woorden zei: verlangen en verbinden kan pijn doen, maar je mist wat als je het niet doet. Zoals de vader prachtig verwoordde: we proberen soms te leven zonder pijn, maar door de pijn weg te duwen, verlies je ook alles wat mooi is.
Een film die zeer de moeite waard is om te bekijken en te overdenken en bespreken. En vraag jezelf dan af: wat duw ik weg en wat kost me dat?
Newness (film, 2017)
Een koppel gaat in de 21ste eeuw een relatie aan met elkaar en worstelen met verbinding. Het is een prachtige zoektocht in de wereld van open relaties, polyamorie en daten in een digitale wereld.
Hoe willen wij verbinden aan een ander? Wat betekent het om een romantische relatie te hebben? Wat ben je bereid in te leveren voor de liefde? Prachtige levensvragen om te overdenken tijdens en na het kijken van deze film.

Waarom we meer Middeleeuwse seks moeten hebben
Waren de hoogtepunten vroeger beter verdeeld? Vier experts kruisen de degens over het orgasme, in een speciale aflevering van Focus De Snijtafel. “De Middeleeuwen waren zo slecht nog niet.” Waarom we meer Middeleeuwse seks moeten hebben | NPO Radio 1