Sekseksekseksekseksekseksekseksekseks

Seggs of s3ks of p0rn0 of leg booty… allemaal woorden om het algoritme te omzeilen. Want als je gewoon SEKS zegt, dan denkt Tiktok of Instagram misschien wel dat je porno probeert te verkopen aan kinderen. Of LinkedIn vindt dat je niet professioneel bent. Want seks en professioneel; dat gaat natuurlijk niet samen. En seksuele voorlichting is alleen voor pedo’s. Oeps, ik bedoel p3d0’s. Snap jij het nog?

Diverse social media platformen hebben een algoritme en automatische controle die ervoor zorgt dat schadelijke posts verwijderd worden. Zo worden wij allen beschermd van gewelddadige en/of grensoverschrijdende content. Het is natuurlijk officieel niet verboden om over seks te praten, maar toch blijkt al snel dat bepaalde woorden ervoor zorgen dat je post verwijderd wordt, of onderaan de lijst komt te staan. Als je tóch het gesprek wil voeren, moet je dus een ander woord verzinnen. Zo wordt LGBTQIA op Tiktok Leg booty, seks wordt seggs of s3ks en homophobia wordt cornucopia. En het gesprek wordt onnavolgbaar.

Woorden zijn niet betekenisloos. Onze woorden zijn het huis waar we in leven. In onze taal zit macht. De Franse filosoof Michel Foucault heeft hier veel over geschreven, onder andere in zijn boek ‘De Geschiedenis van de Seksualiteit’. In het spreken over seks zitten machtsprocessen. De woorden die we gebruiken bepalen veel. Wat benoemen we wel en wat mag geen woorden hebben? Voor welke hokjes gebruiken we welke namen? In de opkomst van de LHBTIQ+ beweging weten ze dit al: de woorden die je gebruikt, maken wel degelijk verschil. Wanneer we ze gaan vervormen, komt er een nieuw woord met een nieuwe betekenis.

Wat is dan de betekenis van het nieuwe woord: seggs? Het is een verhulling van iets wat heel normaal is, wat iedereen doet en waar iedereen mee te maken krijgt. Het is een deken die over seks heen wordt gelegd. Een deken die er voor zorgt dat we het echte gesprek niet meer durven te voeren. Een deken die maakt dat verschillen groter worden, mensen verder van elkaar af komen te staan en mensen vooral alleen onder hun eigen dekentje iets proberen te begrijpen van hun eigen seksualiteit.

Het vervormen van het woord ‘seks’ bevestigt het idee dat seks gevaarlijk is. Het is iets waar we onszelf en anderen voor moeten beschermen. We mogen het niet tonen en er niet te hard over praten. Dit heeft enkel en alleen tot effect dat de machtsstructuren rondom seks alleen maar sterker worden. Mensen worden steeds meer in hokjes gedwongen en seksualiteit verdwijnt naar de donkerste hoeken van de slaapkamer. Weg, onder de dekens en met de lichten uit als het even kan. Zelfs mensen die zeggen openlijk over seks te willen praten, gaan mee met het discours dat seks gevaarlijk is, wanneer ze seks niet gewoon benoemen zoals het is.

Natuurlijk is het fijn als je bericht niet verwijderd wordt. Nog fijner wanneer je een beetje goed te vinden bent. Je wil toch immers mensen bereiken? Je kan wel heel hard schreeuwen dat seks niet gevaarlijk is, maar als niemand je hoort, heb je nog niks bereikt. Hét dilemma van meedoen met de mainstream social media: ik wil mensen bereiken, maar ik wil me niet conformeren. Wat te doen? Ik kies er voor om het beestje bij de naam te noemen. En die naam is: seks. Seksualiteit, sexy, seksen. Of mooiere woorden: intimiteit, vrijen, de liefde bedrijven. Zonder cijfers en met de correcte spelling. Want het is niet zonder gevolgen om mee te gaan met de regels van het algoritme. Ik strijd voor een vrij en moedig gesprek over seks. Met aandacht voor levensvragen, aandacht voor wat moeilijk is, maar ook zeker aandacht voor wat mooi is. Seks is gelaagd. Het is iets wat in ieders leven een thema is. Of je het nu hebt of niet. Dus laten we met elkaar een platform creëren waar we wél over seks kunnen praten. Misschien dat het algoritme met ons meebeweegt en misschien ook wel niet. In dat laatste geval kan je altijd nog in real life mee komen praten, met Vrijmoedig Spreken over Seks.